The Survivor Tree – fra Ground Zero til Utøya

I forbindelse med 20-årsmarkeringen av angrepene 11. september 2001 har the 9/11 Memorial & Museum i New York i dag kunngjort at de ønsker å gi det norske folk, AUF og Utøya to trær gjennom sitt “Survivor Tree Seedling Program”.

I den nærmest totale ødeleggelsen av området rundt  World Trade Center sto det i 2001 igjen et tre blant bygningsrester og ruiner. I tiden etter angrepene ble treet tatt vare på, og etterhvert plantet som del av minnestedet på Ground Zero.

– AUF og Utøya har gjennom mange år hatt et tett samarbeid med the 9/11 Memorial & Museum, forteller Utøyas daglige leder Jørgen W. Frydnes. Direktør Alice Greenwald og hennes kolleger har vært avgjørende i arbeidet med å gjenreise Utøya. Da vi i sommer markerte at det er 10 år siden 22. juli var også representanter fra the 9/11 Memorial and Museum sammen med oss under markeringen, sier Frydnes.

Slik New York har reist seg, så har Utøya også reist seg. Som New York har Utøya klart å finne en balanse mellom fortid og fremtid, mellom det å minnes og tilrettelegge for nytt liv. Begge steder er levende påminnelse om motstandsdyktighet, overlevelse og nytt liv etter terror.

– Som på Utøya viderefører the Survivor Tree sin styrke og livskraft, sier Astrid Hoem, leder i AUF.

Siden 2013 har frø fra The Survivor Tree blitt dyrket frem som nye, sterke trær som plantes på steder rundt i verden som har vært utsatt for terror eller tragedier. Tidligere mottakere er blant andre London, Boston, Madrid, Orlando og Christchurch.

– I går markerte New York og de mange berørte at det er 20 år siden de voldsomme angrepene. Vi deleres deres smerte, sorg og savn, sier Hoem. Gjennom frøene fra treet knyttes vi sammen i vår felles kamp for toleranse og fredelig sameksistens.

– Vi er veldig rørt, stolt og glad for at The Survivor Tree nå vil vokse seg stort og sterkt på Utøya. Dette er et levende symbol på at vi står sammen i kampen mot ekstremisme, avslutter AUF-lederen.

Del saken

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Flere saker

Latest News

The Thorvald Stoltenberg Seminar 2023

Every year Utøya and our partner institution The European Wergeland Centre (EWC) invite young activists, educators, and community leaders between 18-26 years from across Europe